
Nord i Langesund står tåkeklokka på Figgeskjær. Bare noen meter unna står det også en fyrlykt. Klokka var i funksjon frem til midt på 1990-tallet, mens fyrlykta med grønt og rødt lysblink fortsatt gir nødvendig signal til sjøfarende.
Vi siterer en tråd fra Facebook-gruppen «Langesund, født og/eller oppvokst» den 29.5.2015:
Anne Charlotte Løwe: Figgeskjær, min ungdoms mareritt. Den holdt meg våken natt etter natt, vinter etter vinter med sin monotone, gjennomtrengende pling, pling. Men det er jo et pent bygg da.
Ivar Nefstad: … i gamle dager satt det visstnok en kar der og slo på et sagblad…
Bjørn Ørvik: Min far (Ivar Ørvik) hadde tilsynet med tåkeklokka og fyret. Hadde bryter hjemme hvor klokka kunne slås på. Før det (begynnelsen av 1950 årene) måtte man manuelt heise opp et lodd som holdt klokka i gang. Da måtte man med jamne mellomrom ned og sveive opp loddet. Historien om sagbladet ligger lengre tilbake i tid. Det var når postbåten skulle passere i tåke.
På Facebook-gruppa «Vi som elsker Langesund» kommer følgende fram i begynnelsen av juni 2022:
– Torstein Berbom: Fullt lovlig å gå ut til klokka, men vis hensyn til hytteboerne og gå langs vannlinjen, ikke midt over hyttetomt.
– Marianne Semb: Det er staten som eier den, men den er fredet etter kulturminneloven.
– Karl Tore Gabrielsen: Grenland Havn sto for oppussing av klokketårnet for noen år siden. Det er fredet og de kunne ikke bruke impregnerte materialer. Lykta har vel kystverket ansvar for.
Det er tilkomst fra sjøsiden. For 15 år siden registrerte kystlaget maritime kulturminner i fjorden, bl.a. klokketårnet før oppussing. Det er bygget flere klokketårn etter samme tegning i Norge.
Se forøvrig hva Wikipedia skriver, her.
Link til Digitaltfortalt.
.