Per M. Olsen

Her er kopiert et intervju som Helge Ottesen gjorde med Per M. Olsen som stod i Varden 11. desember 2009. Det var i forbindelse med at Per ga ut boken Ramsalte historier.

– – – – – – – – – – –

Jeg har intervjuet folk som husker ting fra 1890. Da blir det slik jeg har fått det gjenfortalt.
Det sier Per M. Olsen fra Langesund. Han sitter med sin bok «Ramsalte historier fra Telemarkskysten og andre farvann» i hendene. Boken er full av fiskehistorier.

Arnulf Øverland

Per M. Olsen debuterer med bok i en alder av 84 år. Men han er ikke ukjent som skribent. Olsen har frilanset som journalist i mange år, og var fast ansatt i Varden i mange år, langt over pensjonsalder.
I forordet mimrer han litt om sin tidlige skrivetrang, den gang på 50-tallet hvor han fikk treffe Arnulf Øverland: «… da jeg fikk møte ham over en kopp kaffe med vafler, og vi begge hadde lest dikt for hverandre, sa han ordrett følgende på sin vestlandsdialekt:
– Du må ikke bruke så mange oppkonstruerede ord. Du skal ikke slutte å skrive, men skriv om havet, for det har du rede på!».
Og det gjør altså Per M. Olsen her.

Lokalhistorie

– Dette er lokalhistorie av beste merke. Da jeg fikk manus luket jeg bort historiene som ikke hadde lokal tilknytning. Det må være slik når vi skal gi den ut, sier Johnny Sørensen i Brevik Historielag. Han sier at boken er både morsom og lokalhistorisk viktig. Fiske og båtliv har alltid vært en del av kulturen i området.
Boken er trykket i 600 eksemplarer og har allerede fått ben å gå på.
– Da det var fårikålfest i Langesund lørdag, ble jeg oppfordret til å sitte ut ved et bord med bøkene mine. Jeg solgte og signerte 60 eksemplarer på tre timer. Det er jo gøy, smiler Per M. Olsen.

Lesere på kroken

Per M. Olsen har alltid vært en ivrig fisker, så mye er også selvopplevd. Båtlivet generelt er også en del av boken. Finn Arild Arntzen har laget passende tegninger til.
Mange vil kjenne igjen mennesker som beskrives og tidsepokene historiene beskriver. Johnny Sørensen er ikke i tvil om at Per M. Olsen vil få mange lesere på kroken med denne.

Per M. Olsen Foto: Helge Ottesen

Per M. Olsen Foto: Helge Ottesen