Cudrio sjøbod

Cudrio sjøbod Plakett

Cudrio sjøbod Plakett

Cudrio Sjøbod er idag (2011) en del av Bamble Museum med samlinger fra kystens kulturhistorie. Den antas å være bygd rundt 1700 som sjøbod til nåværende Victoria Gjestgiveri av korn- og saltimportør, trelasthandler og skipsreder Hans Christensen Lund. Cudrio-navnet har den fått etter Jacob Cudrio som hadde eiendommen senere. På 1800-tallet kom den i Havnevesenets eie og mange forskjellige virksomheter holdt til her opp gjennom årene. På 1970-tallet var den rivningstruet og det ble en stor debatt for og imot bevaring av sjøbua. Bevaringskreftene seiret, bua ble fredet og resultatet ser vi i dag. Debatten omkring bevaring av Cudrio Sjøbod og det gode resultatet av restaureringen var av stor betydning for det videre bevaringsarbeidet i byen.

Kilde: Bamble kommune, Fortidsminneforeningen «Vandring i Langesund». Hefte utgitt 1997.

Cudrio sjøbod. På bildet under, i bakgrunnen til venstre ser en kirketårnet. Det nærmeste, hvite huset er Victora Gjestgiveri.
Cudrio sjøbod 2012. I bakgrunnen på bildet under, til høyre for sjøboden (på åsen) ser en rådhuset. Til venstre for sjøboden er det nå bare Victoria Gjestgiveri som er synlig.

Kart

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s