Hans R. Linaae, 1700-tallet

Hans Rasmussen Linaae (1705-1759)

Linaae var spesielt ivrig i byggingen av kirken som ble innviet i 1755.

I 1753 manglet det fortsatt 412 riksdaler for å få kirken ferdigstilt. I denne vanskelige og kritiske fasen for å få betalt alle regningene, stod Linaae frem og lånte kirken hele det resterende beløp. På grunn av sitt oppofrende og store engasjement blir Hans Rasmussen Linaae kalt Kirkebyggets far.

Han og kona eide åsdraget som kirken lå på og gav tomten som gave til kirken.

Han innvandret fra Danmark i 1730 og kom fra Linaae sogn ved Aarhus. Linaae flyttet til Norge 25 år gammel. Han kom hit til Langesund for å drive som handelsmann, med bl.a. trelastutsalg. Han opprettet sin forretning i et hus som lå mellom tollbugården og Victoria hotell, senere ble huset brukt som hotelll (Mam Johnsens hotell). Hotellet brant ned i 1904. Bryggen nord for Dampskipsbryggen, Cudrios brygge, ble i mange år kalt Linaaaes brygge.

Hemmeligheten til at Linaae kunne avse så store summer og gaver til kirken lå nok ikke i butikken, men i hans giftermål. I 1739 giftet han seg med den 23 år gamle Helevig Hansdatter Lund, datter av den mektige og rike Hans Christensen Lund. Lund som foruten å eie Slaattenes gård og store deler av grunnen Langesund ble bygget på, hadde også mange eiendommer i Bamble og Eidanger.  Gjennom dette giftermålet ble Hans Rasmussen Linaae en rik og velstående mann.

Han var byggekomitéens leder og den som førte regnskapene vedrørende kirkebygget. … Han førte et meget tydelig og samvittighetsfullt regnskap. Gjennom dette regnskap som er bevart,  har vi detaljert kunnskap om byggingen av kirken. Han ble kirkens første kirkeverge.

Kilde: Boken «Langesund. Kirkested i 250 år». Ført i pennen av Jan Terje Hanssen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s