Apotekergården

Apotekergården har adresse Kongshavnsgate 4 i Langesund. Noe av teksten er basert på heftet «Kulturhistorisk tur – Langesund» utgitt av Bamble kommune (2011?). PD, ved Vivi, skal også krediteres. 

Den første eieren av grunnen der Apotekergården ble bygd var Jens Nielsønn (etter 1772) . Han overdro grunnen til Isach Hansen som bygde gården. Fredrik Hegge kjøpte huset av søstrene Mølbach i 1862 og drev apotek i bygningen i årene 1900–1915.

Bygningen ble reist i 1770, men fikk sin nåværende form etter utbygging mot sør i 1805. Et eldre navn for huset er Mølbach-gården, men det går nå under navnet «Apoterkergården» etter at det ble etablert apotekvirksomhet her omkring 1900.

Apotekergården pyntet med julestjerner

Allerede i 1877 var det et forslag om å etablere eget apotek i Langesund. Argumentet var at «et slikt verktøy er av interesse for kommunen, siden innbyggerne nå må hente sine medisiner i Brevik, og dette regnes som en stor ulempe.»

Apotekergården fra syd

Apoteket kom til Langesund først i 1889. Bestyreren var Fred Hegge. Apoteket ble først etablert i en sidefløy til Victoriagården, men flyttet i 1900 over i Mølbachgården /apotekergården. Det var apoteker Fred Hegge som kjøpte gården og tok bygget i bruk som bolig, samtidig som han drev apotekdriften herfra. Det var apotekdrift i bygget frem til 1961.

Les mer om Fred Hegge her.

Apotekergården. Fredete kastanjetrær. Desember morgenlys

Apotekergården. Fredete kastanjetrær. Morgen- og desemberlys (2011).

I dag er Apotekergården i privat eie. 

De fire kastanjetrærne var fredet frem til 2016. De antas å ha vært over 250 år gamle og råtnet etter hvert innenfra. Det ene ble saget ned i 2018, de tre siste ble tatt høsten 2019.

Apotekergården desember 2019
Apotekergårdens plakett var den første av dette slag som ble satt opp i Langesund, sier eier Jarl Opedal (2011)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s