Oluf Hansen, Bestmann

Oluf Hansen var Redningsselskapets første tjenestemann, ansatt i 1893. I tjue år var han om bord på redningsskøyta RS2 «Langesund», først som matros, senere som bestmann.

Vinteren 1892 tok et kraftig uvær livet av mange fiskere på Langesundskysten. Enkene som var igjen og lokalbefolkningen tok derfor initiativ til å stifte Langesund Kreds av Norsk Selskab til Skibbrudnes Redning. De samlet inn penger til den første redningsskøyta, RS «Langesund». Den ble sjøsatt i 1893, og Oluf ble da ansatt som matros.

Å være fisker på Langesundskysten var et hardt yrke, da de var mange om beinet. De gikk ut i storm og uvær, og da var det trygt å vite at redningsskøyta var i nærheten.  Vinterne 1904 og 1905 slepte «Langesund» 237 fartøyer og assisterte seks andre fartøyer.

Til sammen i sin 20 års tjenestetid på RS «Langesund» var han med og reddet 102 personer, berget 42 fartøyer og assistert 3562 fartøyer.

Oluf ble født i 1863 i Langesund. Faren hans var sjømann, og moren hadde også sjøfolk i sin slekt. Oluf var eldst i søskenflokken. Han mistet faren sin da han var tolv år gammel. Da gikk moren gravid med hans yngste søster, Hansine.  Yrker gikk ofte i arv på den tiden, og det ble forventet at Oluf gikk i sin fars og morfars fotspor. I 1880 giftet hans mor seg på nytt, noe som ofte var en nødvendighet for enker med forsørgeransvar på den tiden.

Etter at han som 30-åring ble ansatt i Redningsselskapet, giftet han seg i mai 1893 med Åse Marie Halvorsen (1871-1962) fra Tinderholdt i Bamble. De fikk ti barn: To døde i ung alder, sju barn vokste opp i Langesund og omegn, og en datter bodde i mer enn 50 år i utlandet.

Dør etter redningsaksjon
I desember 1912 er Oluf bestmann om bord i RS 2 «Langesund». Etter en redningsaksjon denne måneden pådrar han seg en kraftig lungebetennelse, og han dør av den i januar.

I protokollen til Langesund Kreds av Norsk Selskab til Skibbrudnes Redning står det om Oluf:
«Den 26. Januar 1913 avgikk «Bestmann» Oluf Hansen ved døden av lungebetennelse etter noen få døgn med sykdommen. Han har dog i en årrekke vært brystsvak. Han har vært om bord i RS 2 «Langesund» i 20 år hvor den har krysset på Langesundbukta. Oluf Hansen var ved sin død redningsselskapets første tjenestemann idet han begynte 1ste mars i 1893.»

Til PD sier kultursjef Torodd Eriksen i Bamble kommune «Dette er kulturhistorie og kysthistorie, ja faktisk er det en skjult heltehistorie, sier han til PD. Han synes historien om matrosen på den første redningsskøyta i Langesund, RS2, fortjener å bli fortalt. Og kanskje kan en platte på boligen der han bodde med familien i Søndre Strandgate bidra til det. »

Redningsselskapet hadde tidligere en side om Oluf Hansen, men den finnes ikke lenger (er i hvert fall vanskelig tilgjengelig om den fins).

(2014)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s