Atle Selberg

Atle Selberg (født 14. juni 1917 i Langesund, død 6. august 2007) var en norsk matematiker, kjent for sitt arbeid med analytisk tallteori. Både hans far og hans to eldre brødre var matematikere. Selberg regnes som en av de fremste tallteoretikerne gjennom tidene og er blant annet kjent for arbeidet med primtall.  Mens han fortsatt gikk på skolen ble han interessert i arbeidet til Ramanujan. Selberg ble cand. real. i 1939 og tok sin doktorgrad ved Universitetet i Oslo i 1942.

Etter krigen ble arbeidene hans kjent, og han flyttet til USA og var ansatt ved Princeton University fra 1947. I en artikkel i 1947 introduserte han Selbergs sieve, en metode hvor blant andre viktige resultater ledet til Chens teori. På 50-tallet jobbet han med å introdusere spektralteori inn i tallteorien, noe som resulterte i Selbergs sporformel, hans mest anerkjente arbeid.

Selberg ble tildelt Fieldsmedaljen i 1950 og Wolfprisen i matematikk i 1986. I 1972 ble han æresdoktor ved NTH, og i 1987 ble han utnevnt til kommandør med stjerne av St. Olavs Orden.

Selberg har sagt: «Faktum er, det er farlig å være fast bestemt om en ting. En person med en fast mening vil alltid til slutt finne en måte å overbevise seg selv om at han har rett.»

Eller på arbeidsspråket hans: “The thing is, it’s very dangerous to have a fixed idea. A person with a fixed idea will always find some way of convincing himself in the end that he is right”.

Se Store Norske Leksikon, Wikipedia og Matematikk.net

1 svar til Atle Selberg

  1. Tilbaketråkk: Atle Selberg, Langesunds store matematiker | Langesund

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s