Steinvika geologi

Geologi

Bergartene i Steinvika ble til i jordas oldtid, nærmere bestemt for ca. 461-451 millioner år siden, i siste del av den geologiske perioden som kalles ordovicium.

Gea Norvegica Geopark er Skandinavias første Europeiske geopark støttet av UNESCO.

Steinvika er beskyttet av Unesco

Steinvika er beskyttet av Unesco

Geoparken ligger i Telemark og Vestfold fylker og innbefatter kommunene Bamble, Kragerø, Lardal, Larvik, Nome, Porsgrunn, Siljan og Skien.

Steinvika er en lokalitet i Gea Norvegica Geopark. De lagdelte bergartene her er rike på mer enn 450 millioner år gamle fossiler og noen av Europas eldste fossile rev finnes her.

Gea Norvegica Geopark har en geologisk historie som strekker seg over 1500 millioner år.

Oslofeltet kalles det geologisk sett særegne området som strekker seg fra Langesund til Mjøsa. Noen av de eldste vulkanske bergartene fra tidperioden perm (ca. 295 millioner år siden), da Oslofeltet sprakk opp, er basaltområdene øst i Skien-Porsgrunn og på Mølen.

Steinvika er fredet som naturreservat og det er ikke tillatt å hakke, fjerne stein, brenne bål eller annet som kan forringe geologien. Men det er lov å nyte dette flotte området.

Hjelp oss å ta vare på vår felles naturarv!

Fossiler i Steinvika.

Bergartene i Steinvika inneholder en rekke forskjellige typer fossiler, bl.a. blekkspruter, trilobitter, brachiopoder, snegler, mosdyr (bryozoer) og sjøliljer i tillegg til forskjellige revdannende organismer, som koraller, stromatoporoider og «kalkalger». I tillegg er sporfossiler (bevegelsesspor) svært vanlige.

Geopark

Mer om Gea Norvegica Geopark her.

Fra Illustrert Vitenskap siteres om Geopark. Det er en nasjonalpark med geologi i fokus. I Europa er de offisielle geoparkene en del av nettverket EGN, som steder med sjelden geologi kan bli medlem av. Det er to geoparker i Norge, i Telemark/Vestfold og på Sørvestlandet. Finland har en geopark, og Danmark har en.

Steinvika Informasjonstavler

Steinvika Informasjonstavler

Steinvika fra sjøen

Steinvika fra sjøen – sommer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s