Langøya

 

Langøya hovedgård

Langøya hovedgård

Ved overgangen til 2000-tallet ble Langøya tatt tilbake. Etter 2012 ble det gjort en stor dugnadsinnsats på Langøya. Med kulturavdelingen i kommunen, gjennom Anette S. Guldagers initiativ og ledelse, ble det hogd mål etter mål med uønsket underskog. Over tusen personer fra lag, skoler og foreningerbidro til at kulturlandskapet på øya ble tatt tilbake.

I 2000 ble det meste av nordenden av Langøya svidd av for å bli kvitt flåtten, som var blitt en stort problem. Flåtten ble mer eller mindre borte, sammen med all underskog, busker og kratt. Imidlertid vokste all underskogen opp igjen og gjorder øya nesten uframkommelig.

I 2006 ble øya fredet, og arbeidet med en forvaltningsplan startet så smått. I 2010 og 2011 ble forvaltningsplanen og tiltaksplanen vedtatt, og fylkesmannens miljøavdeling startet med å sette opp gjerder og kyr ble satt ut på beite for å holde underskogen nede.

De femten kyrne som beitet der om somrene, gjør en viktig jobb. De er nemlig med på oppgradere det viktige natur- og kulturmiljøet på øya.

– Det er kjempeviktig for å ta vare på de spesielle naturkvalitetene som er her ute. Her er det masse sjeldne arter av både planter, sopp og insekter, ble det sagt fra Fylkesmannen i Telemark. Kyrne bidrar til det unike livet på den fredede øya.

Kilde til ovennevnte: PD fra november 2016 og TA fra juni 2015.
.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s